Haber

Samsun’da 93 Yılın En Yağışlı Haziranı Sel Felaketi’nde Yaşandı

SAMSUN, bir kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda ev ve iş yerinin sular altında kaldığı sel felaketinde son 93 yılın en yağışlı Haziran ayını yaşadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Samsun’un 1929-2022 Haziran aylarında uzun yıllar ortalama aylık yağış miktarının yaklaşık 46,2 mm olduğu görüldü. Öte yandan Samsun’da 4-6 Haziran 2023 tarihleri ​​arasında ortalama 68 mm yağış düştü.

Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Ordu, Kastamonu gibi illerde meydana gelen ve can kaybının yaşandığı sel felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesi ve sel sularının çekilmesiyle birlikte hasarın boyutu ortaya çıktı. Selden en çok etkilenen yerlerden biri olan Samsun’da son yılların en yağışlı ayı haziran yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Samsun’da 4-6 Haziran 2023 tarihlerinde ortalarda etkili olan şiddetli yağış nedeniyle çok sayıda konut ve iş yerini su bastı. Tarım arazileri zarar gördü. Bu tarihlerin ortasında metrekareye ortalama 68 mm yağış düştü. Bu rakamın son 93 yılın 1,5 katı olduğu belirtiliyor. 1929-2022 ortalarında Samsun’da Haziran ayında yağış miktarının 46,2 mm olduğu belirtildi.

‘TEMMUZ KURU, AĞUSTOS YAĞMUR OLABİLİR’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Prof. Yağış rejiminde ciddi değişiklik ve buna bağlı olarak yazın ani sel baskınları Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan ani yağışlar son 3 ayda hem tarımsal açıdan hem de tarımsal açıdan değerliydi. , Türkiye’nin neredeyse 3/4’ünün nemli ve yağışlı olduğunu gördük.Bu durum ekim,dikim ve hasadı önemli ölçüde etkiler.Ayrıca verimin düşmesi ve verim kaybı gibi önemli sonuçları vardır.Çilek,dut gibi meyveler ve vatandaşlar için önemli bir gelir kaynağı olan kiraz ve mevsim sebzelerinin ekimi ve ekimi önemli ölçüde etkileniyor.Bu süreç, El Niño dediğimiz iklim etkisi ve küresel iklim ile birlikte bu yıl çok dalgalı. “Önümüzdeki dönemde bu dalgalı sürecin devam etmesi bekleniyor. Hesaplama ve modellemelere göre Haziran ayının yağışlı ve serin geçmesi, Temmuz ayında ise önemli bir kuraklık yaşanması, 2018’den itibaren ise yeniden soğuma ve yağış olması bekleniyor. Ağustos” dedi.

‘DÜZENLEME TARIMSAL ÜRETİMİN FAYDASINI YOK’

Haziran ayında tekrar ani yağışların görülebileceğini öngördüklerini ifade eden Prof. ve tarlaların hasadı, meyvelerin kalitesi, tadı ve olgunlaşması.Aynı zamanda emeği de zorlaştırır.Çünkü nemli ve yağışlı hava böceklerin çoğalmasına neden olur, Hastalıkların artmasına neden olur. daha zordur ve uğraş sırasında kullanılan ilacın çevreye etkisi vardır.Yani çok yönlü bir etkiden bahsetmek mümkündür.Bu süreç tarım açısından kuvvetlidir.Baharın başlangıcını yaşamak üzereyiz çünkü Mevsimler değişiyor.Yazın ilk dönemine girmiş olmamıza rağmen artık “Yazı göremedik. Çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve yöneticilerimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın özellikle Karadeniz’de sel felaketinin yaşandığı bölgeler için tarımı masaya yatırması ve tarımla ilgilenmesi gerekiyor. Çünkü önümüzdeki süreç kolay olmayacak. İlkbaharda yağmurları bekliyorduk ama ani yağmur hiçbir zaman tarımsal üretime fayda sağlamadı. Çünkü yüzey akar, taşkınlar oluşturur, fiziksel zararlar oluşur ve bu durumda dalgalanmalar tarımsal deseninizi ve periyodunuzu etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu